Karosseri

En utdøende lærdom?

Foretrekker du å jobbe på din egen bil? Liker du ideen om å kunne fikse en rekke utfordringer i din egen garasje? Har du et profesjonelt yrkesliv i sikte rundt reparasjon og karosseri-oppdateringer? Vel… Da bør du jo kunne litt om karosseri jobbing.

En karosserireparatør kan reparere de fleste skader fra “hverdags-kollisjoner” og få kjøretøyet til å se ut og kjøre som om det er nytt. Skadene kan være små, for eksempel å bytte ut en sprukket frontrute, eller større, for eksempel å erstatte et helt dørpanel eller rette ut skjermer. Reparatørene bruker mange verktøy i deres arbeid. For å fjerne skadede deler, som støtfangere og dørpaneler, bruker de pneumatiske verktøy, metallskjærende instrumenter og plasmaskjærere. For større strukturelle reparasjoner, som for eksempel justering av karosseriet, bruker de ofte kraftige hydrauliske jekker og hammere. For noe arbeid bruker de vanlige håndverktøy, for eksempel metallfiler, tenger, skiftenøkler, hammere og skrutrekkere. Noen reparatører kan fortsatt å bruke “engelsk-hjul”, eller ønsker å lære seg dette. I noen tilfeller gjør reparatørene en hel jobb helt alene. I andre tilfeller, spesielt i store verksteder, bruker de en monteringslinjer der de jobber som flere team med hver sine spesialområder og reparasjonsteknikker.

Felles for alle disse oppgavene er at det må ligge en generell forståelse for karosserioppbygging og strukturen i dette. På Motormessa vil du kunne treffe fagfolk og ikke minst se på bruk av gamle kunster, som f.eks. det “engelske-hjulet”.